Vitamin C je v vodi topen vitamin in močan antioksidant, ki ima aktivno vlogo pri mnogih ključnih funkcijah vašega telesa. Vitamin C je najbolj cenjen kot preventivno hranilo za blaženje prehladov in gripe in ga po vsem svetu trumoma jemljejo tisti, ki se zavestno ukvarjajo s svojim zdravjem. Vendar pa to hranilo počne še več, kot zgolj zaustavlja kihanje. Zlahka opazite, da je vitamin C več kot le citrusi in imunski sistem. Je tudi glavni spodbujevalec zdravih dlesni, zob, hrustanca in kapilar. Želite izvedeti več? Tukaj je le nekaj dejstev, ki jih morate vedeti o vitaminu C.

Je eden od glavnih kazalnikov splošnega zdravja

Vitamin C je pomembno hranilo za optimalno zdravje, saj je ključen pri premagovanju nevarnih prostih radikalov, s katerimi se srečujemo vsak dan. Čeprav lahko mnoge rastline in živali same proizvajajo vitamin C, je človek eno od redkih bitij, ki tega ne zmore. Zato je vitamin C bistveni sestavni del naše prehrane. Ker je višji vnos vitamina C povezan z manjšo pogostostjo obolevanja, obstaja široko podprta domneva, da je raven tega hranila dober pokazatelj splošnega zdravja neke osebe. Pomanjkanje vitamina C je redko, vendar pogostejše pri kadilcih, osebah, ki uživajo alkohol, imajo previsoko težo ali so pod stresom.

Skrbi za vašo kožo

Vitamin C deluje tudi kot antioksidant, zato je na samem vrhu hranil, ki skrbijo za lepoto. Ne le da pomaga zmanjševati vnetja kože, temveč uravnava tudi sintezo strukturne beljakovine – kolagena in igra glavno vlogo pri njegovem nastajanju. Vitamin C ima zasluge tudi pri preprečevanju prezgodnjega staranja kože zaradi izpostavljenosti ultravijolični svetlobi.

Lahko pomaga zavirati starostno degeneracijo rumene pege

Skoraj vse celice vašega telesa potrebujejo vitamin C, tudi celice v vaših očeh. Pravzaprav ga potrebujejo za svoje pravilno delovanje. Uživanje vitamina C znižuje tveganje za nastanek katarakte, ki jo lahko sproži nezdrav življenjski slog, kot so kajenje, sladkorna bolezen in uživanje steroidov, saj zmanjšujejo vašo zalogo vitamina C. Osebe s tveganjem za pojav starostne degeneracije rumene pege, ki je degenerativno stanje, ki prizadene osrednji del mrežnice ter povzroča izgubo in popačenje vida, si lahko pomagajo z uživanjem vsaj 500 mcg vitamina C dnevno. Študija Ameriškega združenja za optometrijo kaže, da je mogoče s tem močnim prehranskim dopolnilom, ki ga uživamo skupaj z drugimi ključnimi hranili, kot sta cink in vitamin E, upočasniti to bolezen za približno 25 % in povečati ostrino vida za 19 %.

Pomaga absorbirati železo

Železo je ključni mineral, ki pomaga ohranjati moč vašega telesa. Težava je v tem, da samo uživanje železa še ne pomeni, da se bo tudi absorbiralo. Askorbinska kislina ali vitamin C povečuje sposobnost telesa za absorpcijo železa. Ko se železo absorbira, se uporablja za tvorbo hemoglobina – beljakovine, ki jo telo uporablja v rdečih krvnih celicah za prenašanje kisika po telesu. Železo hrani tudi mioglobin. Gre za beljakovino, ki pomaga shranjevati presežni kisik. Vitamin C si prilasti nehemsko železo in ga shrani na način, da ga je mogoče lažje absorbirati. Ena od raziskav celo trdi, da lahko uživanje najmanj 100 mg vitamina C s hrano poveča absorpcijo železa za najmanj 67 %.

Dobra novica je, da ima veliko dobro razpoložljivih živil visoko vsebnost tega superhranila, zato zlahka sestavite z vitaminom C bogat jedilnik – lažje, kot da bi morali vsako uro pojesti eno pomarančo. Živila, kot so brokoli, paprika in celo zimske buče, vam ponujajo zadostne količine vitamina C, da boste lahko uživali v vseh njegovih koristih. Ali potrebujete navdih? Bučna juha je lahko dober začetek.

JUHA IZ MASLENE BUČE

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 3 stroki svežega česna, nasekljano na drobno
  • 2 žlički nastrganega svežega ingverja
  • 1 majhna sesekljana čebula
  • 1 steblo zelene, sesekljano
  • 1 velik sesekljan korenček
  • 2 srednja krompirja, narezano na kocke
  • 1 velika maslena buča, olupljena, očiščena semen in narezana na kocke
  • 5 skodelic piščančje ali zelenjavne juhe (lahko tudi zamenjate z vodo in dodatno začinite)

Sol in poper po okusu

V velikem loncu segrejte olje na srednje nizkem ognju. Dodajte česen in ingver. Prepražite eno minuto, dokler česen ne postekleni. Dodajte čebulo, zeleno, korenček in kuhajte pet minut, da čebula rahlo porjavi. Dodamo krompir in bučo.

Nalijte toliko juhe, da pokrije zelenjavo. Zavrite in ogenj zmanjšajte na srednje nizko, pokrijte posodo in kuhajte 40 minut oziroma toliko časa, da se vsa zelenjava zmehča.

Juho pretresite v mešalnik in zmiksajte, dokler ne postane gladke teksture. Vrnite v lonec in po potrebi dodatno pokuhajte, redčite z dodatno jušno osnovo, dokler ne dosežete želene konsistence. Pred serviranjem začinite s soljo in poprom.

Viri:

[1] Zelman, K. M. (2010, January 7). Vitamin C Benefits, Sources, Supplements, & More. Retrieved from https://www.webmd.com/diet/features/the-benefits-of-vitamin-c#1.
[2] Benzie, I. F. (1999, May). Vitamin C: prospective functional markers for defining optimal nutritional status. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10466192