Kar naenkrat je spet sezona prehladov. Morda se nam zdi, da je čas kot narejen za sproščanje doma z zalogo hrane za dušo, vendar ne dovolite, da bi bili zaradi vremena bolj dovzetni za bolezni. Ko gre za prehlad, ni boljše obrambe kot vaš imunski sistem. S temi hranili lahko poskrbite, da bo pripravljen na hladno vreme.

Vitamin C

Najbolj znan je po svojih lastnostih, ki spodbujajo lepoto, poleg tega pa vitamin C krepi imunski sistem in vas ščiti pred prostimi radikali. Dokazano je, da jemanje prehranskih dopolnil z vitaminom C skrajša povprečno dolžino trajanja in resnost navadnega prehlada, pomaga pa tudi pri zmanjševanju tveganja za razvoj resnejših bolezni, kot so pljučnica in okužbe pljuč.

Kje ga lahko najdete:

Citrusi, paprika in nekatera zelenolistna zelenjava, kot sta brokoli in brstični ohrovt.

Železo

Železo ima pomembno vlogo pri zaščiti vašega imunskega sistema pred prehladom. Ne samo, da pomaga pri prenosu kisika po telesu, ampak je tudi ključni element rdečih krvnih celic. Ob pomanjkanju tega hranila se upočasni pretok kisika in posledično nastajanje krvi. Na zunaj se pomanjkanja kisika kaže z utrujenostjo, oslabi pa tudi vaš imunski sistem, da postanete bolj dovzetni za okužbe.

Kje ga lahko najdete:

Temnolistna zelenjava, rdeče meso, perutnina in morska hrana.

Vitamin D

Ob spremembi letnega časa se poslovimo od poletnega sonca in pozdravimo udobje lastnih domov. Stranski učinek? Pomanjkanje vitamina D. Pomanjkanje vitamina D je povezano z zmanjšanim imunskim odzivom in večjo pojavnostjo okužb, zato bi morali imeti to prehransko dopolnilo prav zagotovo vedno pri roki.

Kje ga lahko najdete:

Mastne ribe, sir in jajca. Včasih je ta živila težko vključiti v vsakodnevno prehrano in tukaj vam lahko pomaga prehransko dopolnilo z vitaminom D.

Cink

Ne glede na to, ali so vaše ravni cinka visoke ali nizke, to močno vpliva na vaš imunski sistem. Cink pomaga pri celjenju ran in podpira splošno rast limfocitov T in B, ki sodelujejo pri imunskem odzivu našega telesa. Ima sposobnost delovati kot antioksidant, raziskave pa so pokazale, da sodeluje pri preprečevanju vnetij, ki jih povzročajo prosti radikali. Cink dokazano znatno zmanjša skupni čas trajanja prehlada za do 50 %*. Čeprav lahko s prehrano večinoma dobimo dovolj cinka, lahko nekateri ljudje težje zagotovijo zadosten vnos. Vendar pa bodite previdni. Prekomerne ravni cinka lahko povzročijo slabost in bruhanje, zato se prepričajte, da upoštevate priporočeni dnevni vnos, ki znaša 10 mg/dan, zgornja meja pa je 40 mg/dan.

Kje ga lahko najdete:

Ovseni kosmiči, lupinarji, stročnice, kot so čičerika, leča in fižol.

Viri:

[1] Zelman, K. M., MPH, RD, LD. (2010, January 7). The Benefits of Vitamin C.
[2] Bonaventura, P., Benedetti, G., Albarède, F., & Miossec, P. (2014, November 24). Zinc and its role in immunity and inflammation.
[3] Oregon State University. (2018, January 17). Immunity In Depth.
[4] Kirkpatrick, K., MS, RD, LD. (2015, December 18). 5 Foods You Should Eat This Winter.
[5] Spears, J. W., & Kegley, E. B. (2002). Effect of zinc source (zinc oxide vs zinc proteinate) and level on performance, carcass characteristics, and immune response of growing and finishing steers. Journal of Animal Science,80(10), 2747. doi:10.2527/2002.80102747x
[6] Oppenheimer, S. J. (2001). Iron and Its Relation to Immunity and Infectious Disease. The Journal of Nutrition,131(2). doi:10.1093/jn/131.2.616s